Agility

Kaj je agility?
Agility je kinološka športna disciplina, pri kateri sta aktivna tako vodnik kot tudi pes. Vodnik teče vzporedno s psom ter z vidnimi in slišnimi ukazi usmerja psa, da čim bolj natančno premaguje različne ovire. Agility predstavlja rekreacijo in zabavo hkrati. Temelji na igri v povezavi pes - vodnik. Ni naključje, da se vedno več parov (pes-vodnik) priključujejo tej disciplini, saj nudi obilico zabave in sprostitve za oba.

Kdo lahko sodeluje?
Za agility je ena redkih disciplin, kjer so lahko vključeni vsi kužki, ne glede na pasmo, rodovnik, mešanico. Na tekmovanjih pri nas in drugod v Evropi lahko sodelujejo vodniki s psi vseh pasem, ki ga priznava FCI in so starejši od 15 oziroma 18 mesecev. Vseh uradnih tekmovanj, razen kvalifikacij za svetovno prvenstvo, se lahko povsem enakopravno pridružijo tudi psi brez rodovnika.
Pri starosti vodnika ni omejitve. Pomembno je le da je član Kinološkega društva, ki je včlanjeno v Kinološko zvezo Slovenije.

Kdaj lahko začnemo trenirati agility?

Priporoča se, da se s pravimi treningi začne pri 12 mesecih starosti kužka. Vsekakor se lahko na zabaven način naučimo trikcev, ki nam bodo prav prišli v agilitiju tudi prej, v tečaju trikci.

Oglejte si agility iz "pasje" perspektive.

Povezave:
Komisija za agility: http://www.agility-slo.com/